Ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ βάσει του νέου νόμου - Δημήτρης Κωστόπουλος
16242
post-template-default,single,single-post,postid-16242,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ βάσει του νέου νόμου

Ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ βάσει του νέου νόμου

 

Όπως πολλοί θα έχουμε ακούσει ή διαβάσει ήδη, η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου είναι πλέον προ των πυλών. Μερικές από τις σημαντικότερες διατάξεις του αφορούν την αλλαγή του ασφαλιστικού καθεστώτος των εμπόρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, για τους οποίους αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, όπως ίσχυε για τα έτη 2017 & 2018. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2020.

Σε αναμονή αυτής της εξέλιξης, η αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του μηνός Ιανουαρίου 2020 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα γίνει τελικά έως τις 20 Μαρτίου 2020. Ο ασφαλισμένος θα έχει δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ έξι ασφαλιστικών κατηγοριών σε εφαρμογή του ΕΦΚΑ που από σήμερα είναι σε λειτουργία στον ιστότοπο www.efka.gov.gr/epilego/. Η προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ως τις 13 Μαρτίου. Στην περίπτωση που κάποιος δεν επιλέξει ως εκείνη την ημερομηνία κατηγορία, οι ασφαλιστικές εισφορές του θα υπολογιστούν σύμφωνα με την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (210,00 ευρώ/μήνα*).

Στη συνέχεια, εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τις υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α ώστε να αναρτηθούν εγκαίρως τα σχετικά ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2020, που όπως αναφέρθηκε πρέπει να καταβληθούν έως τις 20 Μαρτίου 2020. Ο Ε.Φ.Κ.Α. θα έχει δηλαδή στη διάθεσή του ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να «τρέξει» τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αναρτηθούν όλα τα ειδοποιητήρια των εισφορών του μηνός Ιανουαρίου 2020, τα οποία όπως σημειώσαμε θα έχουν είτε την κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία ή τις ανώτερες που έχουν επιλεχθεί από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη ρύθμιση υπάρχει για όσους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες οι αγρότες είναι ασφαλισμένοι λιγότερο από 5 έτη στον ΕΦΚΑ μη μισθωτών, όπου προβλέπεται ειδική κατηγορία εισφορών μέχρι της συμπλήρωσης της πενταετίας κυμαινόμενη στα 126 ευρώ/μήνα*. Καλό θα ήταν όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή κι επιθυμούν την ένταξή τους σε αυτή να το κάνουν έως τις 13 Μαρτίου.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται σε επικουρική ασφάλιση (μηχανικοί, δικηγόροι κλπ), σχετικά με τα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ, μετά από τελευταία ενημέρωση οι εν λόγω ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να καταβληθούν κανονικά και οι διαδικασίες που αφορούν στις όποιες αλλαγές στο ΕΤΕΑΕΠ  με το νέο ασφαλιστικό νόμο θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούλιο του 2020.

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος περιέχει και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τις εν λόγω κατηγορίες ασφαλισμένων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, “για πρώτη φορά οι μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης. Αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει φέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης και αναβαθμίζοντας τη σύνταξή του. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές ενώ η σταθεροποίηση της εισφοράς υγείας σε ενιαίο ποσό από την δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και άνω, κατευθύνει το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς υγείας στην κύρια σύνταξη βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την τελική συνταξιοδοτική παροχή. Άρα, η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμφέρει όλους περισσότερο”.

* Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2€.

Παρακάτω επισυνάπτονται συγκριτικά παραδείγματα ασφαλιστικών εισφορών και συνταξιοδοτικών παροχών, όπως δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

SYNHMMENO_1_ASFALISTIKO_25_2_20

SYNHMMENO_2_ASFALISTIKO_25_2_20

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.